Wat is de invloed van de roast op de smaak van de espresso?

Verschil in roasts

Koffie roosteren is een nauwkeurig samenspel van tijd en temperatuur, waarmee de smaak en het aroma uit de boon wordt gehaald. Door de bonen light, medium, of dark te roosteren, ontstaan er verschillende kleurgradaties en smaakbelevingen. Lees snel verder en kom alles te weten over de verschillende roasts en hun smaken.

Het roosteren van koffiebonen

Elke koffiesoort is uniek. De bijzondere aroma, geur en smaak van de koffie ontwikkelt zich pas echt goed tijdens het roosteren. Alle Simon Lévelt koffie wordt geroosterd in onze eigen koffiebranderij in Haarlem. Onze brandmeester Michel en keurmeester Sandra, weten samen voor elke koffie een uniek roosterprofiel te vinden. Waarmee de beste smaak uit de koffieboon naar boven wordt gehaald. Om dit voor elkaar te krijgen wordt voor het roosteren gekeken naar de gewenste smaak en zetmethode. Koffiebonen voor snelfilterkoffie worden namelijk op een andere manier geroosterd dan bonen voor espressokoffie.

En dan kan het roosteren beginnen.

Koffiebonen worden geroosterd in een draaiende trommel waarbij de warmte van buitenaf wordt toegediend. Dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden, want de hitte moet gelijkmatig op alle bonen inwerken. Naarmate de temperatuur stijgt, beginnen de koffiebonen te verkleuren. Op een gegeven moment klinkt de eerste ‘crack’, het geluid dat de boon maakt wanneer hij expandeert. Bij een light roast koffie wordt na de eerste crack vrij snel gestopt met roosteren. Voor een medium roast koffie roosteren de koffiebranders nog even door. Een paar minuten na de eerste ‘crack’, is een tweede ‘crack’ te horen. Dit geeft een knetterend geluid. Na deze 'crack' kleuren de bonen razendsnel en spreken we van dark roast koffie.


Light roast koffiebonen

Elke koffiesoort is uniek. De bijzondere aroma, geur en smaak van de koffie ontwikkelt zich pas echt goed tijdens het roosteren. Alle Simon Lévelt koffie wordt geroosterd in onze eigen koffiebranderij in Haarlem. Onze brandmeester Michel en keurmeester Sandra, weten samen voor elke koffie een uniek roosterprofiel te vinden. Waarmee de beste smaak uit de koffieboon naar boven wordt gehaald. Om dit voor elkaar te krijgen wordt voor het roosteren gekeken naar de gewenste smaak en zetmethode. Koffiebonen voor snelfilterkoffie worden namelijk op een andere manier geroosterd dan bonen voor espressokoffie.
En dan kan het roosteren beginnen.
Koffiebonen worden geroosterd in een draaiende trommel waarbij de warmte van buitenaf wordt toegediend. Dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden, want de hitte moet gelijkmatig op alle bonen inwerken. Naarmate de temperatuur stijgt, beginnen de koffiebonen te verkleuren. Op een gegeven moment klinkt de eerste ‘crack’, het geluid dat de boon maakt wanneer hij expandeert. Bij een light roast koffie wordt na de eerste crack vrij snel gestopt met roosteren. Voor een medium roast koffie roosteren de koffiebranders nog even door. Een paar minuten na de eerste ‘crack’, is een tweede ‘crack’ te horen. Dit geeft een knetterend geluid. Na deze 'crack' kleuren de bonen razendsnel en spreken we van dark roast koffie.


Medium roast koffiebonen

Medium roasts worden net iets langer geroosterd dan een light roast. Medium roast bonen geven een volle en zachte smaak, een prettig bittertje en een milde body. Het karakter van de koffie komt mooi samen met de vele aroma's en het prettige bittertje.


Dark roast koffiebonen

Dark roast koffiebonen worden het langst geroosterd en dat proef je terug. Deze bonen hebben de krachtigste en pittigste smaak met duidelijk aanwezige bittere tonen en een volle body. Perfect voor liefhebbers van een krachtige espresso.


Het roosterproces is dus erg belangrijk voor de uiteindelijke koffie in je kop. Hopelijk kun je nu gemakkelijker bepalen welke roast bij je past. Kom je er nog niet helemaal uit? In onze speciaalzaken staan onze koffiespecialisten voor je klaar. Ze adviseren en helpen je graag de koffie te vinden die past bij jouw zetmethode en smaak. Online helpt de koffie keuzehulp je met het maken van een keuze.

Tip: Ga ook eens voor een blend. Een mix van verschillende koffiebonen die zorgt voor unieke en verrassende smaakcombinaties. Blends met zowel arabica als (een klein deel) robusta bonen zijn zeer geschikt als espresso.

Meer te weten komen over koffie?

Hoe zet ik een heerlijke espresso met een espresoopot?

Hoe zet ik de lekkerste espresso?

Hoe wordt koffie caffeïnevrij gemaakt?

Hoe zet ik een perfecte cappuccino?